KAM ADVISEUR

 

 

Productieprocessen zijn tegenwoordig uitdagender dan ooit tevoren. Van de introductie van nieuwe technologieën tot veranderingen in inkoop en materialen, productie is nog nooit zo complex geweest. Zonder een robuust kader voor hun dagelijkse activiteiten zullen productieorganisaties moeite hebben om hun prestaties te optimaliseren en hun volledige potentieel te bereiken. Dat is waar kwaliteitsbeheer om de hoek komt kijken. Als u toptalent wilt aantrekken, innovatievermogen wilt ontwikkelen en operationele uitmuntendheid in uw organisatie wilt stimuleren, hebt u een kwaliteitsmanagementsysteem nodig dat de verwachtingen van werknemers afstemt op de bedrijfsdoelstellingen. In deze blog onderzoeken we waarom het voor elk productiebedrijf zo belangrijk is om een kwaliteitsmanagementsysteem te hebben; en hoe de juiste implementatie u kan helpen het volledige potentieel van uw bedrijf te ontsluiten. In deze tijd van economische onzekerheid is het verstandig een KAM adviseur in te schakelen.

Wat is een kwaliteitsmanagementsysteem?

Kwaliteit is de manier waarop een organisatie een activiteit uitvoert. Het is de mate waarin aan de eisen van een proces of product wordt voldaan. Als zodanig is kwaliteit de focus van vele activiteiten binnen een organisatie. Een kwaliteitsmanagementsysteem is een uitgebreid kader dat de kwaliteitsactiviteiten van een organisatie coördineert en stuurt. Of het nu gaat om een productieorganisatie of een serviceorganisatie, met een kwaliteitsmanagementsysteem kunt u zich concentreren op wat belangrijk is.

Waarom hebben bedrijven een kwaliteitsmanagementsysteem nodig?

Een kwaliteitsmanagementsysteem is essentieel voor elk bedrijf dat produceert of diensten verleent. Het biedt een kader voor het verzamelen, beheren en rapporteren van gegevens om de doeltreffendheid van de productieprocessen van een organisatie te bepalen. Een kwaliteitsmanagementsysteem vormt de ruggengraat van elk kwaliteitsinitiatief in de organisatie en is essentieel om de kwaliteit van producten, diensten en processen te waarborgen. Een kwaliteitsmanagementsysteem helpt u een breed scala aan zaken aan te pakken, zoals:

  • Risicobeheer – De kwaliteitsafdeling zal verantwoordelijk zijn voor het beheer van kwaliteitsrisico's die de productiekosten kunnen verhogen en kunnen leiden tot voorraadverlies of zelfs klantenverlies. Door risicobeheer zal het bedrijf deze risico's kunnen identificeren en beperken, zodat ze het bedrijf niet te veel kosten.
  • Kostenbeheer – Met een kwaliteitsbeheersysteem kan de onderneming de kosten beheren door de hoeveelheid defecte producten die worden afgedankt of teruggestuurd naar de productielijn te verminderen.
  • Verbetering van de productiviteit – Met een kwaliteitsmanagementsysteem kunt u de effectiviteit van productieprocessen bijhouden. Zodra u weet waar verbetering nodig is, kunt u de problemen prioriteren en ze eerst uitvoeren voordat u verder gaat met de anderen.

Interne audit: Hoe gaat u de interne audit uitvoeren?

Interne audit is een onderzoek van het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. De interne audit onderzoekt de processen en procedures van de kwaliteitsafdeling, de kwaliteitsinstrumenten en de kwaliteitsactiviteiten. Interne audit is een belangrijk aspect van elk kwaliteitsmanagementsysteem. De interne audit helpt de kwaliteitsafdeling om eventuele lacunes in de implementatie van het kwaliteitsmanagementsysteem op te sporen. De interne audit wordt uitgevoerd om na te gaan of de kwaliteitsafdeling de kwaliteitsactiviteiten uitvoert zoals beschreven in het beleid en de procedures.

Risicobeheer: Hoe gaat u risico's beheren?

Risicobeheer is een aanpak voor het beheer van de inherente risico's die aan alle soorten activiteiten verbonden zijn. Er zijn twee soorten risico's in elk bedrijf: operationele risico's en strategische risico's.

Operationele risico's hebben betrekking op de gevaren die voortvloeien uit de normale bedrijfsactiviteiten. Zij zijn inherent aan de werking van het bedrijf. Strategisch risico verwijst naar de mogelijkheid van verlies als gevolg van beslissingen van het managementteam.